Ga terug naar "Caching"

Wat is caching?

Geschreven door Edwin de Graaf op 28 december, 2022

Websitecaching is een manier om de prestaties van jouw websites te verbeteren. Denk hierbij aan de snelheid van het laden van de verschillende pagina’s en de aanwezige content.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een cache op het niveau van een enkel apparaat, zoals een computer of mobiele telefoon. In dit geval worden de gegevens opgeslagen in de cache van het apparaat zelf, wat betekent dat de website de gegevens snel kan opvragen zonder afhankelijk te zijn van een externe verbinding. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om afbeeldingen of videobestanden snel te laden wanneer een gebruiker een website bezoekt.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een cache op het niveau van een netwerk, zoals een proxyserver of een content delivery network (CDN). Om dit in te configureren voor jouw website, helpen wij van Onwaarts jou graag! In dit geval worden de gegevens opgeslagen in een tussenlaag tussen de oorspronkelijke bron en de gebruiker. Als een gebruiker een website bezoekt, worden de gegevens opgevraagd van de cache in plaats van van de oorspronkelijke bron. Dit kan helpen om de belasting van de bron te verminderen en de reactietijd voor de bezoeker van jouw website te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat caching niet altijd de beste oplossing is voor iedere situatie. Soms kan het voorkomen dat jouw websitebezoeker niet de meest recente versie van de gegevens ziet, omdat de cache de oude versie op slaat. Om dit te voorkomen, kunnen wij van Onwaarts jouw website zo inregelen dat de cache wordt “ververst” zodra de oorspronkelijke gegevens zijn gewijzigd. Ook kan het voorkomen dat bepaalde gegevens niet geschikt zijn om in de cache op te slaan, omdat ze dynamisch of persoonlijk zijn. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat het doel is van het gebruik en of dit nodig is. Bij Onwaarts kijken we altijd naar de doelen en de functies op jouw website en passen hierop het gebruik van cache aan.

Benieuwd naar de (extra) mogelijkheden voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door
Edwin de Graaf