Ga terug naar "Onderhoud"

Hoe kan ik veilig een back-up maken?

Geschreven door Edwin de Graaf op 28 december, 2022

Het periodiek maken van back-ups is van essentieel belang voor jouw WordPress website. Met het regelmatig maken van back-ups zorg je dat je altijd een recente versie hebt van de gegevens op de website zodra er iets misgaat. De back-ups kun je op een externe locatie opslaan zodat je, ook als er iets misgaat met de server, deze altijd kunt herstellen.

Je kunt zelf een back-up maken op verschillende manieren:

Back-up via je hostingpartij
Veel hostingpartijen bieden tools aan in het cPanel of een ander dashboard om back-ups van je website te maken en te downloaden. Zoek naar “back-up” of “back-up maken” in het dashboard van je hostingpartij om te zien wat er beschikbaar is. Let op: deze back-ups worden altijd opgeslagen op je eigen (shared) webhostingserver. Het is aanbevolen om je back-ups ook op een externe locatie op te slaan. Bij Onwaarts doen we dit standaard, als onderdeel van het Zeker Online onderhoudspakket.

Handmatige back-up
Je kunt handmatig een back-up maken van je WordPress website door de bestanden en database te downloaden. Om de bestanden te downloaden, kun je FTP of een ander programma gebruiken om verbinding te maken met de gegevens op je server. Om de database te downloaden, kun je een programma zoals PHPMyAdmin gebruiken, dat vaak wordt aangeboden door webhostingpartijen. 

Back-up plugin
Er zijn verschillende plugins beschikbaar die automatisch back-ups van je website maken en deze op een externe locatie opslaan, zoals je eigen computer of een cloudopslagdienst. Zoek in het plugin-gedeelte van je WordPress dashboard naar “back-up” of “back-up plugin” om een plugin te vinden die bij je behoeften past.

Wil je zeker zijn van je zaak? Kies dan voor het Zeker Online onderhoudspakket van Onwaarts. Hierin vind je niet alleen periodieke back-ups maar ook veel extra premium voordelen. Lees meer over het Zeker Online pakket.

Geschreven door
Edwin de Graaf