Ga terug naar overzicht

Zo verkoop je online abonnementen met WooCommerce

Geschreven door Jeroen Klumpenaar op 20 september, 2023

Oké, laten we eerlijk zijn, eenmalige online aankopen zijn geweldig, maar ze zorgen niet altijd voor een goede stroom van inkomsten. Hier komen online abonnementen om de hoek kijken.

WooCommerce Subscriptions is een krachtige extensie die je in staat stelt om eenvoudig online abonnementen aan te bieden voor je producten of diensten. Hiermee kun je lidmaatschappen, toegang tot betaalde content en terugkerende diensten, zoals website-onderhoud, aanbieden aan je klanten. Laten we eens kijken waarom dit een slimme zet kan zijn voor jouw bedrijf en hoe je het kunt integreren in je WooCommerce-winkel.

Waarom online abonnementen verkopen?

Het traditionele e-commerce-model draait om eenmalige aankopen, wat niet altijd zorgt voor een constante stroom van inkomsten. Abonnementen bieden een stabielere inkomstenbron. Denk aan premium WordPress-plugins waarvoor je maandelijks of jaarlijks betaalt om toegang te krijgen tot updates en ondersteuning.

Andere bekende voorbeelden zijn Boldking en HelloFresh, die klanten regelmatig samengestelde producten bieden tegen een vaste prijs. Online abonnementen bieden niet alleen financiële stabiliteit, maar versterken ook de band tussen jouw merk en je klanten.

Lees ook ons artikel: 5 redenen waarom een online abonnementsmodel jouw bedrijf kan transformeren

Zo verkoop je online abonnementen met WooCommerce

Hoe voeg je online abonnementen toe aan WooCommerce?

WooCommerce heeft zelf een mooie extensie ontwikkeld die je helpt met het verkopen van online abonnementen. Deze extensie heet WooCommerce Subscriptions.

Deze extensie heeft enkele geweldige kenmerken:

  • Het stelt je in staat om abonnementen aan te bieden voor fysieke producten, digitale downloads en diensten.
  • Je kunt inschrijfkosten, gratis proefperiodes en einddatums instellen.
  • Het integreert naadloos met meer dan twintig betalingsmethodes, zodat je klanten hun online abonnementen gemakkelijk kunnen betalen.
  • WooCommerce Subscriptions biedt zowel automatische als handmatige opties om te verlengen, samen met notificaties om je klanten op de hoogte te houden.
  • Je kunt je klanten de vrijheid geven om hun abonnementen te upgraden of te downgraden op basis van hun behoeften.
  • Gedetailleerde rapporten geven je inzicht in je abonnementen en klanten.

Kortom, deze extensie maakt het mogelijk om bijna elk type abonnement in je winkel te implementeren. Houd er wel rekening mee dat WooCommerce Subscriptions een premium extensie is, met prijzen vanaf $239 per jaar voor één website. Het lijkt misschien prijzig, maar bedenk dat het grote voordelen biedt voor het opbouwen van een stabiele inkomstenbron.

Hoe installeer en gebruik je WooCommerce Subscriptions?

Laten we eens kijken naar de stappen om WooCommerce Subscriptions aan je site toe te voegen:

Stap 1: Koop en installeer WooCommerce Subscriptions

Je begint met het kopen van de extensie via de WooCommerce Extensions-shop. Vervolgens kun je het .zip-bestand downloaden en in je WordPress-dashboard uploaden en activeren. Als je al andere WooCommerce-extensies gebruikt, kun je ook je WooCommerce.com-account koppelen voor eenvoudig beheer.

WooCommerce Subscriptions voor online abonnementen aanschaffen

Stap 2: Creëer een bieuw abonnementsproduct

Nu ben je klaar om je eerste abonnementsproduct te maken. Dit proces lijkt veel op het maken van een gewoon product, maar met enkele toevoegingen. Je kunt kiezen tussen ‘Simple Subscription’ voor een vast abonnementsbedrag of ‘Variable Subscription’ voor verschillende abonnementsopties. Stel de prijs, factureringsinterval, factureringsperiode, duur, inschrijfkosten en proefperiode in, afhankelijk van je behoeften.

Producten met online abonnementen toevoegen

Stap 3: Configureer en kies betaalmethoden

Je hebt verschillende betaalmethoden tot je beschikking, zoals Mollie en PayPal. Kies de methoden die het beste bij je klanten passen en configureer ze volgens de gewenste instellingen. Denk eraan dat sommige methoden functies bieden zoals het pauzeren of annuleren van abonnementen, terwijl andere dat niet doen.

Stap 4: Houd je online abonnementen Up-to-Date

Na verloop van tijd wil je misschien wijzigingen aanbrengen in je abonnementen, zoals prijsaanpassingen of het toevoegen van nieuwe functies. Met WooCommerce Subscriptions is dit een eenvoudig proces. Je gaat naar WooCommerce > Subscriptions en bewerkt het abonnement zoals gewenst.

Conclusie

Het aanbieden van online abonnementen via WooCommerce Subscriptions kan een slimme strategie zijn om een goede inkomstenstroom te genereren en klantloyaliteit op te bouwen. Overweeg deze aanpak als je jouw bedrijf naar een hoger niveau wilt tillen en meer financiële vastigheid wilt creëren.

Hulp met abonnementen verkopen

Zijn de stappen in dit artikel te ingewikkeld om zelf uit te voeren? Dan helpen wij je graag. Wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces.