Ga terug naar overzicht

Een AI-assistent op de werkvloer

Geschreven door Jeroen Klumpenaar op 26 mei, 2023

Het schrijven van code kan een complex en tijdrovend proces zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende AI-hulpmiddelen beschikbaar die ontwikkelaars kunnen helpen om efficiënter en effectiever te programmeren. Één van de meest bekende AI-hulpmiddelen voor het schrijven van code is GitHub Copilot.

Github Copilot

GitHub Copilot is een AI code-assistent die is ontworpen om ontwikkelaars te helpen bij het schrijven van code. Het werkt door middel van machine learning en kunstmatige intelligentie om codevoorstellen te genereren op basis van de code die al geschreven is. Dit kan ontwikkelaars helpen om tijd te besparen en efficiënter te werken.

De AI gebruikt de code van de ontwikkelaar zelf en de code van openbare Github projecten om te leren. Zo heeft de AI beschikking over kennis die jij als ontwikkelaar zelf niet hebt maar zal deze altijd proberen om de code toe te passen in de juiste context en schrijfstijl op basis van je eigen project.

Andere AI toepassingen

Naar Github Co-pilot zijn er ook andere toepassingen voor AI. Zo kennen we inmiddels allemaal wel Chat GPT wat je in kunt zetten om bijvoorbeeld teksten te schrijven en andere kleine opdrachten uit te voeren.

Maar er zijn ook andere grote partijen die AI inzetten. Zo is Google druk bezig met Google Bard en is Adobe bezig met het integreren van AI in Photoshop. Wat we nu zien is dus slechts het topje van de ijsberg en de komende jaren zul je AI terugvinden in nog veel meer systemen en apparaten.

Door het gebruik van AI wordt deze ook steeds slimmer. Zo zijn onderstaande personen bijv. niet echt maar door de computer gemaakt. Probeer het zelf ook eens op unrealperson.com

Geen vervanging maar assistent

Het gebruik van GitHub Copilot kan het werk van ontwikkelaars vereenvoudigen en efficiënter maken, maar het is nog steeds belangrijk om te begrijpen dat de kwaliteit van de code afhankelijk is van de vaardigheid en kennis van de ontwikkelaar die het hulpmiddel gebruikt. Doordat de AI suggesties geeft mede o.b.v. de code van de ontwikkelaar zelf zal het ‘niveau’ van de AI dus niet snel hoger ligger dan dat van de developer.

Meer weten over hoe wij AI inzetten voor ons werk?

Geschreven door
Jeroen Klumpenaar