Ga terug naar overzicht

Waarom UX design nodig is voor jouw website ontwikkeling

Geschreven door Jeroen Klumpenaar op 31 oktober, 2023

UX design is de hoeksteen van een succesvolle website. Het gaat verder dan een aantrekkelijk ontwerp of leuk uitziende elementen. Het is de kern van hoe bezoekers met je site omgaan.

Tevreden gebruikers blijven langer

Een doordacht UX-design zorgt ervoor dat bezoekers moeiteloos kunnen navigeren en snel vinden wat ze zoeken. Dit betekent dat je tevreden gebruikers krijgt die langer op je site blijven en eerder geneigd zijn terug te keren.

Verhoog je conversieratio

Een goed UX-ontwerp omvat duidelijke call-to-action (CTA) elementen en een intuïtieve ‘flow’ door je website. Dit zorgt voor een hogere conversieratio, wat belangrijk is voor het behalen van je online doelen en voor de omzet van je bedrijf.

Wanneer gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot de informatie die ze zoeken, zijn ze minder geneigd om je website onmiddellijk te verlaten. Dit vertaalt zich in een lagere bounce rate en een grotere betrokkenheid.

Bouw positieve merkassociaties op

Een geweldige online ervaring op je website kan wonderen doen voor je merk. Het zorgt voor dat positieve gevoel die mensen associeren met jouw bedrijf. En dat kan op zijn beurt weer leiden tot klanten die terug blijven komen en het goede nieuws verspreiden. Kortom, een vlekkeloze website kan je merk een flinke boost geven.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Nou, laten we eens kijken naar loyaliteit. Als mensen een positieve ervaring hebben op je website, voelen ze zich vaak meer verbonden met je merk. Ze vertrouwen je en zijn eerder geneigd om klant te blijven, zelfs als ze elders soortgelijke opties tegenkomen. Het opbouwen van trouwe klanten is een droom voor elk bedrijf, en een geweldige website-ervaring kan daarbij helpen.

Als mensen dol zijn op je website, vertellen ze dat vaak aan anderen. Vrienden, familie, collega’s – ze horen allemaal over die geweldige site die je hebt. En dat kan leiden tot gratis mond-tot-mondreclame. Mensen vertrouwen op de aanbevelingen van anderen, dus voordat je het weet, groeit je klantenbestand en wordt je merk steeds bekender.

Efficiëntere Ontwikkeling

Als je vanaf het begin aandacht besteedt aan de behoeften van je gebruikers en de gebruikersinterface vakkundig ontwerpt, zul je merken dat de ontwikkelingsfase als een zonnetje verloopt.

Door de tijd te nemen om te begrijpen hoe je gebruikers je website zullen gebruiken, kun je valkuilen en problemen vroegtijdig identificeren. Dit betekent minder fouten en herzieningen in latere stadia van het project. En dat bespaart niet alleen tijd, maar ook middelen.

Toegankelijkheid voor iedereen

Een inclusief UX-ontwerp zorgt ervoor dat je website toegankelijk is voor een breed publiek, inclusief mensen met verschillende behoeften en vaardigheden. Hierdoor vergroot je je bereik en de impact van je online aanwezigheid.

Toekomstbestendigheid

Een website met een solide UX-fundament is beter voorbereid op toekomstige veranderingen en uitbreidingen. Het maakt het gemakkelijker om nieuwe functies toe te voegen en je site up-to-date te houden.

Bij Onwaarts zien we UX-design als een kern-onderdeel van ons proces. We combineren creativiteit met onderzoek om websites te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook naadloos en gebruiksvriendelijk. Als je de kracht van doordacht UX-design wilt benutten voor je volgende website, laten we dan samenwerken!

Geschreven door
Jeroen Klumpenaar